Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Θα αυξηθεί ή όχι το πετρελαιο θέρμανσης;

Δεύτερες σκέψεις για την εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχει το υπουργείο Οικονομικών. Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας να μείνουν τον ερχόμενο χειμώνα χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της εκτόξευσης της τιμής του ως αποτέλεσμα της εξίσωσης, στο ΥΠΟΙΚ έχουν δοθεί εντολές στους υπηρεσιακούς παράγοντες να αναζητήσουν εναλλακτικά στην εξίσωση των τιμών σενάρια.




Βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω του μνημονίου, από τις 15 Οκτωβρίου 2012 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εξισωθεί με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Το μέτρο έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Το αποτέλεσμα της εξίσωσης, αν αυτή γινόταν σήμερα, θα ήταν η αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 55% αφού θα αυξανόταν από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,55 ευρώ.

Στο ΥΠΟΙΚ, όπως λένε υπηρεσιακά στελέχη του, έχει γίνει πλήρως κατανοητή η καταστροφική επίπτωση που θα έχει στα νοικοκυριά αλλά και στον προϋπολογισμό η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης του μνημονίου. Σημειώνουν, για παράδειγμα, τη φετινή χειμερινή σαιζόν όπου η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 1 ευρώ ανά λίτρο είχε σαν αποτέλεσμα να μην αυξηθεί η κατανάλωση παρά το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο δριμύς από το περυσινό. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να θερμανθούν λιγότερο ή με εναλλακτικούς τρόπους, όπως ο κλιματισμός και τα καυσόξυλα.

Για να πειστεί, ωστόσο, η τρόικα να μην επιβληθεί το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζουν την εφαρμογή μια σειράς μέτρων αύξησης των εσόδων μέσω της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ενδεικτικά, αναφέρεται η ιχνηλάτιση των καυσίμων που «φεύγουν» από το διυλιστήριο προκειμένου να μπορεί να εντοπισθεί η πορεία τους έως την παράνομη διάθεσή τους στην αγορά. Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος δορυφορικού εντοπισμού όλων των μέσων με τα οποία διακινούνται καύσιμα καθώς και η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών σε όλο το κύκλωμα διακίνησης καυσίμων.

Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι με μέτρα όπως τα παραπάνω θα καταπολεμηθεί δραστικά το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ναυτιλιακό καύσιμο και θα αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα από το λαθρεμπόριο. Παράλληλα, στην περίπτωση που τελικά η τρόικα επιμείνει στην εξίσωση των φόρων, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι αυτή θα γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά περίπου 25% και αντίστοιχα θα μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης προκειμένου να «συναντηθούν» στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή με τα σημερινά επίπεδα στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης θα προβλέπεται ένας αυτόματος μηχανισμός συγκράτησης της τιμής του πετρελαίου όταν οι διεθνείς τιμές ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι τελικές αποφάσεις για την εξίσωση της τιμής θα ληφθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου