Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Παρουσιάστηκε στο τεύχος Νο6

Με μια ματιά: Chevrolet Spark
Γράφει η Σοφία Παπαδοπούλου
Στυλάτο και λειτουργικό!
Το Spark, το μίνι αυτοκίνητο της Chevrolet, συνδυάζει μοντέρνο design και άψογη λειτουργικότητα. Προσφέρει στυλ, πρακτικότητα, χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Περίπου το 60% της δομής του αυτοκινήτου αποτελείται από προηγμένα ατσάλια, με διάφορα επίπεδα ακαμψίας και ενσωματωμένες ζώνες παραμόρφωσης για την απόσβεση των δυνάμεων κρούσης. Για την προστασία των επιβατών το Spark διαθέτει αερόσακους, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και σύστημα αποσπώμενων πεντάλ, που αποσυνδέει τη βάση τους σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο τραυματισμού των κάτω άκρων του οδηγού. Έχει πέντε πόρτες και πέντε καθίσματα, με επαρκή χώρο για τα πόδια και το κεφάλι, αλλά ταυτόχρονα είναι συμπαγές, ευέλικτο και ευκολοδήγητο στην κίνηση της πόλης. Η καμπίνα του Spark προσφέρει άνεση, ευρυχωρία και εύχρηστα χειριστήρια.
Το επίκεντρο της καμπίνας είναι το ταμπλό οργάνων, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κολόνας του τιμονιού και προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε καλές διαστάσεις. Το αναλογικό ταχύμετρο υποστηρίζεται από ψηφιακό στροφόμετρο, ενώ όλα αποκτούν μπλε απόχρωση όταν ανάβουν οι προβολείς. Ένα ακόμα ευφυές χαρακτηριστικό είναι η Ενσωματωμένη Κεντρική Κονσόλα του Spark -Integrated Center Stack- που περιλαμβάνει όλα τα χειριστήρια του ραδιοφώνου, του συστήματος πλοήγησης και θέρμανσης, του εξαερισμού και του κλιματισμού σε μια κεντρική θέση, αφήνοντας το ταμπλό καθαρό και χωρίς περιττά στοιχεία.
Αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 236 mm τοποθετούνται μπροστά και ταμπούρα 200 mm πίσω, ενώ ένα τετρακάναλο ABS προσφέρεται στο Spark σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές, μαζί με ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης πέδησης (brake assist) που αυτόματα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις δαγκάνες των φρένων όταν διαπιστωθεί φρενάρισμα ανάγκης ή απότομο πάτημα του αντίστοιχου πεντάλ.
Η μικρότερη έκδοση έχει κυβισμό 995 cc και παράγει 68 hp (50 Kw) στις 6.400 rpm, δηλαδή αρκετή ισχύ για να επιταχύνει το όχημα από 0-100 km/h σε 15,5 δεύτερα και στην τελική ταχύτητα των 154 km/h. Στην κατανάλωση μικτού κύκλου, το χιλιάρι Spark χρειάζεται μόνο 5,1 l/100 km καυσίμου και οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 119 g/km.
Η μεγαλύτερη έκδοση έχει κυβισμό 1.206cc και παράγει 81 hp (60 Kw) στις 6.400 rpm, με μέγιστη ροπή 111 Nm στις 4.800rpm. Επιταχύνει από 0-100 km/h σε 12,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 164 km/h. Η κατανάλωση καυσίμου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 5,1 l/100 km και τέλος το 1,2 Spark εκπέμπει μόνο 119 g/km CO2.
Περισσότερες Πληροφορίες: Chevellas A.E.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Ή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου