Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Personal Mobility: Η Honda παρουσιάζει το UNI-CUB

Η Honda παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες μια συσκευή προσωπικής μετακίνησης, το UNI-CUB. Ρίχνοντας μια ματιά στις πρώτες εικόνες, πολλοί θα θυμηθούν το διάσημο Segway. Σύμφωνα με την Honda, η βασική διαφορά του UNI-CUB με το Segway, είναι πως το πρώτο έχει σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα την αρμονία προς τους ανθρώπους. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, θα δούμε παρακάτω.


Το UNI-CAB αποτελεί την εξέλιξη της συσκευής προσωπικής μετακίνησης U3-X που η Honda είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2009. Εφοδιασμένο με την τεχνολογία ελέγχου ισορροπίας της εταιρίας καθώς και με την πρώτη παγκόσμια εκδοχή ενός συστήματος κινούμενων προς όλες τις κατευθύνσεις τροχών (Honda Omni Traction Drive System), το UNI-CUB επιτρέπει στον αναβάτη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, να ελέγχει την ταχύτητα, να στρίβει και να σταματά, μόνο μέσω του βάρους του. Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. 


Ακόμη, το συμπαγές του σχήμα δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να έχει ανά πάσα στιγμή τα πόδια του σε πολύ μικρή απόσταση από το έδαφος και να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους πεζούς. Έτσι, επιτυγχάνεται και προωθείται η αρμονία ανάμεσα στους χρήστες του UNI-CUB και τους υπόλοιπους ανθρώπους, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα της απρόσκοπτης κίνησης των πρώτων σε κλειστούς χώρους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα - η βασική διαφορά με το Segway, στο οποίο ο αναβάτης βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τους υπόλοιπους πεζούς.


Ξεκινώντας τον επόμενο μήνα, η Honda, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Καινοτομίας της Ιαπωνίας, θα πραγματοποιήσει επιδείξεις αλλά και δοκιμές έτσι ώστε να διαπιστώσει την βιωσιμότητα του εγχειρήματος σε διάφορα περιβάλλοντα, εσωτερικών αλλά και εξωτερικών χώρων. Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που χρησιμοποιείται στο UNI-CUB προέρχεται από τον τομέα της ρομποτικής της εταιρίας, τομέα που είναι υπεύθυνος και για άλλα παρόμοια εγχειρήματα, όπως ο δημοφιλής ASIMO. 


Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του UNI-CUB παρουσιάζονται παρακάτω:

Διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος): 520 x 345 x 745 χιλιοστά
Ύψος καθίσματος: 745 - 825 χιλιοστά
Τύπος Μπαταρίας: Ιόντων Λιθίου
Μέγιστη Ταχύτητα: 6χλμ/ώρα
Αυτονομία: 6χλμ

Δείτε παρακάτω το βίντεο στο οποίο εξηγούνται όλες οι λειτουργίες της νέας συσκευής προσωπικής μετακίνησης της ιαπωνικής εταιρίας.





Πηγή: Honda



Περιοδικό Autokinisimag

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου