Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Toyota GT86

Με αφορμή το χθεσινό ποστ για την συμμετοχή της Toyota στον αγώνα 24 ωρών του Nürburgring, συνειδητοποιήσαμε πως δεν σας έχουμε μιλήσει ακόμη για το ίδιο το GT86 - το νέο μοντέλο της Toyota που ξυπνά ρομαντικές μνήμες (ποιός μπορεί να ξεχάσει το θρυλικό AE86;) και έχει σκοπό να αναθερμάνει το ενδιαφέρον γύρω από την παραδοσιακά (Celica TS, MR2) ανήσυχη πτυχή της προσωπικότητας της ιαπωνικής φίρμας.


Το GT86 (ή αλλιώς BRZ - έτσι το ονομάζει η Subaru που θα προχωρήσει επίσης στην παραγωγή του) εξοπλίζεται με έναν δίλιτρο μπόξερ ατμοσφαιρικό κινητήρα - εξελιγμένο από κοινού από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες - που θα αποδίδει 200 ίππους στις 7.000σαλ. Οι αρχικές υποσχέσεις της Subaru που έκαναν λόγο για 300 ίππους, πιθανότατα δεν θα γίνουν πραγματικότητα - τουλάχιστον όχι άμεσα - μιας και προβλέπεται κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει και μια βελτιωμένη έκδοση STI και θα είναι αυτή που τελικά θα τριακοσαρίσει. Tο ίδιο αναμένεται να κάνει και η Toyota για το GT86.


Πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν το GT86 ως ένα από τα ομορφότερα αμαξώματα της χρονιάς και δεν έχουν πολύ άδικο, ενώ θα συμπληρώναμε πως το νέο μοντέλο της Toyota (εντάξει εντάξει και της Subaru) ισορροπεί με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στον δυναμισμό και την διακριτικότητα. Η εξωτερική του σχεδίαση έχει σαφώς επηρεαστεί από το Levin AE86 ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν το κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο και το ιδιαίτερα μικρής διαμέτρου τιμόνι (μόλις 365 χιλιοστά αποτελώντας παράλληλα το μικρότερο τιμόνι που η Toyota έχει επιλέξει για μοντέλο παραγωγής). Με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 4,24μ., ύψος 1,28μ. και μεταξόνιο 2,57 μέτρων, το συμπαγές αμάξωμα πετυχαίνει κατανομή βάρους 53:47 ανάμεσα στον εμπρός και στον πίσω άξονα με κέντρο βάρους που δεν ξεπερνά τα 475 χιλιοστά.


Η φημολογία όσον αφορά στην τιμολόγησή του εντείνεται καθώς η ημερομηνία παραγωγής πλησιάζει. Φήμες τις αμερικάνικης αγοράς θέλουν να τοποθετείται στην κατηγορία των 20 με 25.000$, τιμή που αν αποδειχθεί αληθινή και η ελληνική της αντιστοιχία δεν περάσει τα όρια της υπερβολής (κάτι που ολόψυχα ευχόμαστε) μπορεί κάλλιστα να το χαρακτηρίσει ευκαιρία.


Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τα περισσότερα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πολυαναμενόμενου μοντέλου της Toyota.




Πηγή: Toyota



Περιοδικό Autokinisimag

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου