Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Πρωτάθλημα F1: Γκραν Πρι Ισπανίας


Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ώρες το συναρπαστικό γκραν πρι της Ισπανίας στην πίστα της Καταλονίας. Ο 5ος γύρος του πρωταθλήματος επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές ήδη από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Η πρώτη θέση στην εκκίνηση άλλαξε πολλές φορές χέρια για να καταλήξει στον οδηγό της McLaren Lewis Hamilton, ο οποίος σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:21:707. Παρόλα αυτά ο Hamilton λογάριαζε χωρίς τους κριτές του αγώνα οι οποίοι, εξαντλώντας την αυστηρότητά τους, ακύρωσαν ολόκληρη την προσπάθειά του, μιας και ο ίδιος μετά την επίτευξη του γρηγορότερου και τελευταίου γύρου του Q3 πάρκαρε το μονοθέσιό του σε μια από τις στροφές της πίστας χωρίς να καταφέρει να φτάσει στα πιτ - μην ξεχνάτε πως για να θεωρηθεί συνολικά έγκυρη η προσπάθεια στα δοκιμαστικά του Σαββάτου, απαιτείται όχι μόνο η επιστροφή του οδηγού και του μονοθέσιου στα πιτ αλλά και η ύπαρξη ενός λίτρου (το λιγότερο) καύσιμου στο ντεπόζιτο ως δείγμα για την FIA. Έτσι λοιπόν την πρώτη θέση του grid κατέλαβε ο εκπληκτικός Pastor Maldonado με Williams-Renault και με χρόνο 1:22:285. Ακολούθησε ο Fernando Alonso με 1:22:302, ο Romain Grosjean με Lotus-Renault και 1:22:424, ο Kimi Raikkonen επίσης με Lotus-Renault και 1:22:487, ενώ την πρώτη εξάδα της εκκίνησης συμπλήρωσε ο Sergio Perez με Sauber-Ferrari και χρόνο 1:22:533. 

Το Σάββατο λοιπόν ολοκληρώθηκε με ένα αρκετά ασυνήθιστο grid, με τον Maldonado από την Βενεζουέλα να πετυχαίνει την πρώτη του pole position, τον Alonso να παρουσιάζεται έτοιμος για την νίκη εντός έδρας (ύστερα και από τις βελτιώσεις που δέχθηκε το μονοθέσιο της Ferrari), τους Raikkonen και Grosjean να συνεχίζουν τις ικανοποιητικές εμφανίσεις, τον περυσινό παγκόσμιο πρωταθλητή Sebastian Vettel να αρκείται στην 8η θέση της εκκίνησης και τον team mate του Mark Webber να μην πετυχαίνει κάτι καλύτερο από την 12η θέση. Οι χαμένοι του Σαββάτου ήταν αναμφισβήτητα οι οδηγοί της McLaren με τον Hamilton, παρά τον καλύτερο χρόνο, να εκκινεί έχοντας μπροστά του όλους τους υπόλοιπους οδηγούς και τον, νωχελικό όπως αποδείχθηκε και αργότερα, Jenson Button στην 11η θέση.

Την Κυριακή η αγωνία πριν την εκκίνηση του αγώνα είχε χτυπήσει κόκκινο. Μόλις τα πράσινα φώτα άναψαν ο Alonso έχοντας και το πλεονέκτημα της έδρας κατάφερε να στρίψει πρώτος μπροστά από τον Maldonado αλλά η παράδοση της Βαρκελώνης που θέλει τον poleman να κερδίζει και τον αγώνα διατηρήθηκε για ακόμη μια φορά. Την καρό σημαία αντίκρισε πρώτος ο Pastor Maldonado ύστερα από έντονη μάχη με τον Alonso για ολόκληρη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα. Τα λάστιχα έπαιξαν για ακόμη μια φορά τον δικό τους ρόλο ενώ οι επιλογές της Lotus δεν επέτρεψαν στον Raikkonen να πιέσει αρκετά τους δύο προπορευόμενους. Παρόλα αυτά η τρίτη και η τέταρτη θέση που κατέλαβαν ο Φινλανδός και ο Γάλλος αντίστοιχα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί άσχημη. Στην 5η θέση τερμάτισε ο Kamui Kobayashi αντικαθιστώντας στην ουσία τον team mate του Sergio Pereze ο οποίος είχε πετύχει τον 6ο σε σειρά χρόνο την προηγούμενη ημέρα. 6ος τερμάτισε ο Sebastian Vettel μετά από μια μέτρια εμφάνιση, 7ος ο νικητής του Κινέζικου γκραν πρι Nico Rosberg ακολουθούμενος από τους οδηγούς της McLaren-Mercedes Lewis Hamilton και Jenson Button. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Nico Hulkenberg βάζοντας την Force India για ακόμη μια φορά στους βαθμούς. 

Αίσθηση προκάλεσε η σύγκρουση που είχαν ο Michael Schumacher με τον Bruno Senna, με τον πρώτο να εμβολίζει κυριολεκτικά το μονοθέσιο του Βραζιλιάνου στα φρένα της πρώτης στροφής μετά την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού - ένα συμβάν που θα συζητηθεί. Ο αγώνας της Καταλονίας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το φετινό πρωτάθλημα της F1 δεν πρόκειται να μας κάνει να βαρεθούμε ούτε στιγμή με τα πάντα να είναι ακόμη ανοιχτά. Επόμενος αγώνας είναι αυτός του Μονακό στις 24 με 27 Μαΐου.

Για αναλυτικότερα αποτελέσματα και σχόλια, μην χάσετε την στήλη και τα ρεπορτάζ της Πόπης Παπαμιχαήλ στα επόμενα τεύχη του περιοδικού Autokinisimag.



Περιοδικό Autokinisimag

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου