Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τοyota NS4: "Φοράει" i-pod και μπαίνει στο Facebook

Η δυστυχία του να βρίσκεσαι αυτές τις μέρες μακριά από το Ντιτρόιτ είναι ότι χάνεις την ευκαιρία να δεις concept car σαν το Toyota NS4, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το Σαλόνι του Detroit. To ΝS4 είναι ένα υβριδικό plug-in, με στυλάτη εξωτερική εμφάνιση που πιθανώς να φανερώνει την στυλιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν απο δω και μπρος οι Ιαπωνέζοι. Το εξωτερικό όμως δεν πιάνει μια σε σχέση με το εσωτερικό του αμαξιού!



Όλες οι λειτουργίες του αμαξιού ρυθμίζονται από μια μεγάλη οθόνη αφής, δίπλα στο τιμόνι, ακριβώς όπως λειτουργούν τα smartphone. Απο κεί ρυθμίζονται τα πάντα, από τον κλιματισμό μέχρι το i-pod που έχει ενσωματωμένο. Ο στόχος σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι να αποσπάται όσο το δυνατόν λιγότερο η προσοχή του οδηγου. Μάλιστα, το όχημα έχει wi-fi και μπορεί να συνδεθεί και στο Facebook. Όπως δήλωσε ο Jim Lentz, πρόεδρος της Toyota US, τα αμάξια συνδέονται με κάθε πλευρά της ζωής μας, γι' αυτό πρέπει σταδιακά να ενσωματώσουμε στο εσωτερικό τεχνολογιά που αλληλεπιδρά με τον ανθρώπινο παράγοντα".

Oι συμβατικοί καθρέφτες έχουν αντικατασταθεί με κάμερες, οι οποίες προσφέρουν μια πιο σφαιρική εικόνα του γύρω χώρου, ενώ το όχημα διαθέτει ειδικό σύστημα πρόβλεψης σύγκρουσης και ανασηκώνει αυτόματα το πίσω καπό για να μην χτυπήσει τον πεζό!


Επίσης τα τζάμια του οχήματος είναι πιο ελαφριά, με αεροδυναμικό σχεδιασμό καιχωρίζονται σε 4 διαφορετικά είδη, ανάλογα με το που είναι τοποθετημένα. Π.χ. υπάρχει το αντηλιακό τζάμι που λειτουργεί και ως κεραία ίντερνετ, καθώς είναι ευαίσθητο στα ραδιοκύματα. Επίσης το «υδροφοβικό» τζάμι που κάνει τις σταγόνες της βροχής να παίρνουν ημισφαιρικό σχήμα ώστε να κυλούν γρηγορότερα και να προσφέρουν καλύτερη ορατότητα!

Για τον κινητήρα και τις επιδόσεις του NS4 δεν υπήρξε καμμία ανακοίνωση. Η Toyota βρίσκεται πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες όσον αφορά τις ιδέες. Έτσι θα είναι άραγε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος; Ο χρόνος θα δείξει...

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου