Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σύστημα ελέγχου στα βενζινάδικα: επιτέλους θα εφαρμοστεί

Πως αποφασίστηκε με διαδικασία εξπρές να εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών στα βενζινάδικα; Που κολλούσε τόσο καιρό; Πως θα εμπλέκεται η δημοτική αστυνομία; Διαβάσαμε και αναμεταδίδουμε!

"Στις 5/1, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την υπογραφή της απόφασης για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων, απόφαση η οποία, όπως αποκάλυψε το «Εθνος», «κολλούσε εδώ κι έναν χρόνο στον μηχανισμό του υπουργείου», σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστή την ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων εισροών - εκροών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπως επίσης και το ότι, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας, εκπονείται σχέδιο ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εισροών κι εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αναγορεύσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε βασική προτεραιότητα της εθνικής επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αντιδράσεις με αφορμή το δημοσίευμα του «Εθνους» υπάρχουν και από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και την Ελληνική Αστυνομία. Οι δύο Αρχές αναφέρονται στο ρεπορτάζ του παραεμπορίου, και συγκεκριμένα ο κ. Διώτης δηλώνει πως δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ενώ υποστηρίζει ότι δεν αντέδρασε στη θέσπισή του.

Επίσης ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ υπογραμμίζει πως «παρείχε σε κάθε περίπτωση του παραεμπορίου τη συνδρομή που του ζητήθηκε», ενώ διευκρινίζει ότι, βάσει του νόμου, δεν μπορεί να καταστρέψει κατασχεθέντα παράνομα προϊόντα. Κι αυτό επειδή το ΣΔΟΕ δεν έχει ούτως ή άλλως τέτοια αρμοδιότητα, παρά μόνο να διακριβώνει την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας.

Συνδρομή ΕΛ.ΑΣ.
Η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η εμπλοκή της εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στη συνδρομή που παρέχει στη δημοτική αστυνομία και στα ΚΕΛΑΥΕ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το 2011 διατέθηκαν για κλιμάκια ελέγχου του παραεμπορίου 21.849 αστυνομικοί. Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν σε 22.295 περιπτώσεις 137.815 είδη ρουχισμού, 32.383 οπτικά, 98.419 CD - DVD και 511.236 λοιπά είδη.

Επιπλέον το 2011 η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 45 μεγάλες αποθήκες ειδών «παραεμπορίου» συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ. με εμπορεύματα αξίας άνω των 180 εκατ. ευρώ. Η καταμέτρηση σε πέντε από αυτές τις αποθήκες συνεχίζεται."

Πηγή: e-go.gr

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου