Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

O σκεπτόμενος εγκέφαλος της NISSAN

Η NISSAN στην Ευρώπη συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL) για την ανάπτυξη φουτουριστικών τεχνολογιών στην αυτοκίνηση.

Rolle, Ελβετία, Σεπτέμβριος 2011 – Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι σε θέση να «αναγνώσει» την σκέψη του οδηγού του και συνεπώς να προβλέψει την επόμενη κίνησή του. Όταν για παράδειγμα ο οδηγός σκέφτεται να πραγματοποιήσει μια στροφή αριστερά, το αυτοκίνητο θα «προετοιμαστεί» για τον ελιγμό, επιλέγοντας τη σωστή ταχύτητα και την κατεύθυνση στον δρόμο, πριν από την ολοκλήρωση της στροφής.

Το παραπάνω, είναι μόνο ένα παράδειγμα από μια σειρά καινοτόμων σχεδίων που οραματίζεται η Nissan, για το μέλλον της αυτοκίνησης. Ο στόχος αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού εστιάζει στη πραγματοποίηση ασφαλών οδικών μετακινήσεων.

Η Nissan έχει επιδοθεί σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, σε συνεργασία με το École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην Ελβετία (EPFL). Εκτεταμένες έρευνες πάνω στα Συστήματα Μεταβίβασης της Σκέψης (BMI) από τους επιστήμονες στο EPFL, ήδη έχουν βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες να ελιχθούν με τα αναπηρικά καροτσάκια τους μόνο με τη μεταβίβαση σκέψης σε ειδικές συσκευές. Το επόμενο στάδιο, μελλοντικά, είναι να προσαρμοστούν οι διαδικασίες BMI στο αυτοκίνητο και τον οδηγό.

Ο καθηγητής José del R. Millán, επικεφαλής του όλου έργου, δήλωσε: “Η ιδέα είναι να συγκεραστούν η νοημοσύνη του οδηγού και των συστημάτων του οχήματος, γεγονός που θα οδηγεί σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον οδήγησης."

Αν και ο έλεγχος της σκέψης - μέσω υπολογιστικών συστημάτων - έχει εδραιωθεί στον επιστημονικό κόσμο, το επίπεδο συγκέντρωσης που απαιτείται είναι εξαιρετικά υψηλό. Η συνεργασία μεταξύ της Nissan και του EPFL, αποσκοπεί στην ανάπτυξη συστημάτων που θα χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση για να προβλέψουν τις προθέσεις ενός οδηγού.

Η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας , η κίνηση των ματιών, η σάρωση του περιβάλλοντος γύρω από το αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με τους αισθητήρες του αυτοκινήτου, θα επιτρέπουν στο σύστημα να προβλέψει τι σκοπεύει να κάνει ο οδηγός. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια στροφή, μια προσπέραση, η αλλαγή λωρίδας , το σύστημα θα «βοηθήσει» τον οδηγό να πραγματοποιήσει τον ελιγμό με πλήρη ασφάλεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου