Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επίδοξοι σχεδιαστές βραβεύονται με θέσεις πρακτικής άσκησης στο στούντιο της Opel

Σπουδαστές από το Coventry University της Βρετανίας και το Istituto Europeo di Design (IED) στο Μιλάνο, Ιταλία κέρδισαν θέσεις πρακτικής άσκησης στο κέντρο σχεδίασης της Opel σαν νικητές του διαδραστικού διαγωνισμού Car Design News-Opel.

Ο Chiayuan Lu από το Coventry University είναι ο νικητής της φάσης ‘interior design’, ενώ ο Victor Uribe από το IED επικράτησε στη φάση ‘exterior design’. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο της Opel κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας Τύπου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν ένα ‘Σαλόνι σε Κίνηση’ (‘Lounge in Motion’), και οι σπουδαστές έπρεπε να σχεδιάσουν το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια το εξωτερικό του, με τρόπο που να ενσαρκώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας ‘η Γλυπτική Τέχνη Συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια’. Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε σπουδαστές σχεδίασης ανεξαρτήτως ειδικότητας που φοιτούσαν σε κάποια Ευρωπαϊκή Σχολή. Υπήρξαν πάνω από 460 συμμετοχές με συνολικά 898 υποβολές έργων και περίπου 1250 σχόλια.

Το βραβείο για κάθε σπουδαστή είναι μία θέση πρακτικής άσκησης στο Ευρωπαϊκό Στούντιο Σχεδίασης της Opel στο Rüsselsheim. Οι νικητές θα δουλέψουν μαζί με την ταλαντούχο ομάδα σχεδίασης της εταιρίας και θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία ξεκινώντας την καριέρα τους σαν σχεδιαστές αυτοκινήτων.

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από πολλά έργα, αλλά στο interior design, θεώρησαν ότι η δημιουργία του Chiayuan πραγματικά ξεχώριζε. Ο Chiayuan είναι από την Κίνα και σπουδάζει στο τμήμα Vehicle Interior Design του Coventry. Εμπνεύστηκε ένα ‘Σαλόνι στο οποίο βρίσκεσαι με το παιδί σου’. Το εσωτερικό επικεντρώνεται στις ανάγκες ενός μικρού παιδιού και περιλαμβάνει ένα σύστημα με το οποίο το καροτσάκι του μωρού ενσωματώνεται στο αυτοκίνητο και γίνεται κάθισμα.

Η Elizabeth Wetzel, Διευθύντρια του τομέα Interior Design της Opel δήλωσε: «Το έργο του Chiayuan δεν είναι ένα απλό σχέδιο αλλά μία βιωματική εμπειρία, καθώς αξιοποίησε τις αρετές της μάρκας Opel – ευελιξία και λειτουργικότητα - και κατάφερε να αγγίξει όλες τις αισθήσεις μέσω κινούμενων σχεδίων, ψηφιακής μοντελοποίησης και ήχου. Εντυπωσιακή εκτέλεση!»

«Νεαρός μπαμπάς ο ίδιος γνώριζε άριστα τις ανάγκες του υποψήφιου κοινού του» σχολίασε ο Guy Bird, ένας από τους κριτές. Η Anne Asensio, VP Design Experience της Dassault Systèmes, δήλωσε ότι η δουλειά του «σαφέστατα ήταν μακράν των υπολοίπων του παιχνιδιού».

Ο Victor Uribe σπουδάζει σχεδίαση μέσων μεταφοράς στο IED και διακρίθηκε αφενός με τη νίκη του στη φάση ‘exterior design’, αφετέρου με την πολύ υψηλή κατάταξή του στο ‘interior design’. «Η καινοτόμος προσέγγιση του σχεδιαστικού θέματος της Opel από τον Victor ήταν συναρπαστική» σχολίασε η Wetzel μιλώντας για τη δουλειά του. «Η σχεδιαστική γλώσσα που χρησιμοποίησε για να αποτυπώσει ένα ‘Σαλόνι σε Κίνηση’ έδωσε έμφαση στη συναισθηματική πλευρά της μάρκας μας» πρόσθεσε ο Eric Gallina, αρχισυντάκτης του Car Design News: «Εξαιρετική σχεδίαση, και εντυπωσιακή επικοινωνία ιδεών».

Ο διαδραστικός διαγωνισμός σχεδίασης είναι μία πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ Car Design News και Opel και διερευνά πώς τα online εργαλεία και τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη διαδικασία σχεδίασης και να προβάλλουν τα έργα των σπουδαστών. Ο διαγωνισμός έτρεξε σε δύο φάσεις – ‘interior design’ από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο 2010, και ‘exterior design’ Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011.

Οι δύο νικητές είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό από τους υπόλοιπους φιναλίστ, οι οποίοι ήταν: Giacomo Pierin, επίσης από το IED Τορίνο, στη φάση interior design και Jadir Minutti από το Istituto D’Arte Applicata e Design (IAAD) Ιταλία, και Lina Ginkute από τη Creapole, Γαλλία, η οποία ήταν και η μοναδική γυναίκα μεταξύ των φιναλίστ στη φάση ‘exterior design’.

Ο Xabier Albizu, δευτεροετής σπουδαστής βιομηχανικής σχεδίασης στο Mondragon University στην Ισπανία, κρίθηκε από την επιτροπή ως πολλά υποσχόμενος στο μέλλον.

Τα έργα όλων των φιναλίστ θα εκτίθενται στο Zafira Lounge στο περίπτερο της Opel στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης μέχρι τις 13 Μαρτίου 2011. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμούwww.cardesigncontest.com για να δείτε αυτές και τις υπόλοιπες συμμετοχές.

Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν η Dassault Systèmes και Dinamica, Miko, δύο εταιρίες που υιοθετούν καινοτόμους τρόπους στην ανεύρεση και ανάδειξη νέων σχεδιαστικών ταλέντων και στη λήψη πληροφοριών και σχολίων από τους αγοραστές αυτοκινήτων επόμενης γενιάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου