Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Nürburgring Ώρα Μηδέν


Η γερμανική πίστα του Nürburgring περνά δύσκολες ώρες. Κύρια αιτία αποτελεί η οικονομική της κατάρρευση - γεγονός που φαντάζει δύσκολο για να το πιστέψει κάποιος, ειδικά όταν έχει γερμανική προέλευση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από το φλέγον θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το γερμανικό κρατίδιο Rheinland-Pfalz, το οποίο έχει στην κατοχή του το 90% της πίστας, αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση για την επιχείρηση Nürburgring GmbH ύστερα από άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει χρηματική δόση ύψους 13 εκατομμυρίων €, η οποία θα έδινε παράταση έξι μηνών στο χρόνο ζωής της πίστας. 

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της πίστας δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό κέντρο, ένα πάρκο αναψυχής και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, επενδύσεις που άγγιζαν τα 215 εκατομμύρια €. Στο παραπάνω έργο θα συμμετείχε ο ιδιωτικός τομέας με ένα ποσό της τάξης των 80 εκατομμυρίων €, κάτι που σύμφωνα με το γερμανικό τύπο δεν συνέβη ποτέ. Παράλληλα το κόστος κατασκευής των παραπάνω εγκαταστάσεων εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα το κρατίδιο Rheinland-Pfalz να επωμιστεί μόνο του πια τα δυσβάσταχτα έξοδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rhein-Zeitung, η εταιρία που διαχειρίζεται την πίστα του Nürburgring έχει χρέη ύψους 413 εκατομμυρίων €, από τα οποία τα 330 εκατομμύρια αφορούν κρατικές τράπεζες και τα 83 άλλους οργανισμούς.

Πιθανότατα η πίστα να επιβιώσει - η λειτουργία της για το υπόλοιπο του 2012 δεν θα επηρεαστεί καθόλου -, αλλά η κήρυξη πτώχευσης θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στη γύρω περιοχή. «Ολόκληρο το Nürburg ζει από την πίστα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ολόκληρη η περιοχή να υποστεί μια σοβαρή οικονομική αφαίμαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της περιοχής Rheinhold Schüssler.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου