Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Caroll Shelby 1923 - 2012


Ο Caroll Shelby, ο δημιουργός της θρυλικής Cobra, πέθανε την Πέμπτη το βράδυ σε ηλικία 89 ετών. Ολόκληρος ο αυτοκινητιστικός κόσμος θρηνεί για έναν άνθρωπο που έγραψε τις δικές του σελίδες στο βιβλίο της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Ο Shelby γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1923 στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων την δεκαετία του 1950 σε ομάδες όπως η Cad-Allart, η Aston Martin και η Maserati. Οδηγώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο, υπερτροφοδοτούμενο Austin-Healey 100S της ομάδας του Donald Healey, κατάφερε 16 αμερικάνικα και διεθνή ρεκόρ ενώ το 1959 κέρδισε τον αγώνα των 24 ωρών του Le Mans οδηγώντας μια Aston Martin. Το περιοδικό Sports Illustrated τον ανακήρυξε οδηγό της χρονιάς για τα έτη 1956 και 1957, ενώ το 1958 και 1959 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, τρέχοντας συνολικά σε 8 αγώνες.


Λόγοι υγείας τον ανάγκασαν το 1959 να εγκαταλείψει τους αγώνες. Ήταν τότε που εκτός από την αγωνιστική σχολή που διηύθυνε, δημιούργησε και την εταιρία Shelby-American. Κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια που θα του επέτρεπε να εισάγει από την Αγγλία ένα αγωνιστικό όχημα της AC Motors, του οποίου τον κινητήρα αντικατέστησε με έναν της αμερικάνικης Ford. Το αποτέλεσμα; Η περίφημη AC Cobra - αργότερα γνωστή ως Shelby Cobra. Στη συνέχεια, ο Caroll Shelby διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μοντέλων που κατασκεύαζε η Ford, όπως η - βασισμένη στην Mustang - Shelby GT350, η Shelby GT500, η Daytona Coupe και το GT40. Εκτός από την Ford, ο Shelby βοήθησε στην εξέλιξη μοντέλων τόσο της Dodge (με γνωστότερο το Viper), όσο και της Oldsmobile. Μετά από μια μακροχρόνια διακοπή της συνεργασίας τους, ο Shelby και η Ford έσμιξαν ξανά το 2003 με τον ίδιο να αναλαμβάνει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο πρότζεκτ Ford GT. Παράλληλα, ιδρύει την Caroll Shelby International Inc. με έδρα την Νεβάδα.


"Είμαστε βαθύτατα στεναχωρημένοι και αισθανόμαστε μια τρομερή αίσθηση απώλειας τόσο για την οικογένεια του Shelby, όσο και για τους εαυτούς μας αλλά και ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία" δήλωσε ο Joe Conway, πρόεδρος της Caroll Shelby International Inc.

Ο ίδιος ο Shelby θεωρούσε παρόλα αυτά ως το σημαντικότερο κατόρθωμά του, την δημιουργία του Caroll Shelby Foundation το 1992, ενός ιδρύματος που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.Περιοδικό Autokinisimag

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου