Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Museo Casa Enzo Ferrari

Η κατασκευή μουσείων αποτελεί συνηθισμένη τακτική των αυτοκινητοβιομηχανιών. Στα κελύφη τους - χαρακτηριστικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής - στεγάζεται η πλούσια αυτοκινητιστική τους κληρονομιά ενώ παράλληλα αποτελούν για τους επισκέπτες έναν απτό σύνδεσμο με το παρελθόν, ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της εκάστοτε φίρμας.

Σε προηγούμενές μας αποστολές στη Γερμανία επισκεφθήκαμε τα μουσεία της Mercedes και της Porsche (τεύχη 6 και 10 αντίστοιχα) μένοντας εντυπωσιασμένοι και άκρως ικανοποιημένοι από την ξεχωριστή εμπειρία της επαφής μας με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των δύο κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Ferrari να δημιουργήσει το δικό της μουσείο, ένα εντυπωσιακό κτίσμα στη Modena της Ιταλίας, που όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες παρακάτω αποτελεί έναν κτισμένο φόρο τιμής στη φίρμα και τους δημιουργούς της. Το 56 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων μουσείο καλύπτεται από μια οροφή η οποία θυμίζει μεταλλικό κάλυμμα (καπό) κινητήρα ενώ τα ανοίγματά της προσομοιάζουν εισαγωγές αέρα - όλα βαμμένα στο ιστορικό κίτρινο χρώμα της Modena. Ακριβώς δίπλα στο νέο μουσείο, διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση το σπίτι και το συνεργείο του ίδιου του Enzo Ferrari, χτισμένα την δεκαετία του 1830 από τον πατέρα του.

Μέχρι την επόμενη αποστολή του περιοδικού στη Modena της Ιταλίας λοιπόν, απολαύστε τις φωτογραφίες.


Φωτογραφίες: Andrea Morgante, Museo Casa Enzo FerrariΑντιδράσεις: