Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Καταργείται ο φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ.

Νέες ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων, με στόχο τις μειώσεις στις τιμές των εισαγομένων μεταχειρισμένων ΙΧ καθώς και στις τιμές των καινούργιων ΙΧ μεγάλου κυβισμού, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα ομως το υπουργείοο Οικονομικών βάζει στο μάτι τις φοροελαφρύνσεις στα αναπηρικά ΙΧ αυτοκίνητα αλλά και στο πετρέλαιο που παραλαμβάνουν οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.


Με βάση μία αναλυτική έκθεση για τη δράση των τελωνειακών υπηρεσιών που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να προανατολίζεται στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας ο οποίος απέδωσε ελάχιστα στα δημόσια ταμεία. Ειδικά για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ετοιμάζεται να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλει μειώσεις στις επιβαρύνσεις τους με τέλη ταξινόμησης.


Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπύρα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών:

1. Αλλάζει ο τρόπος διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας για τα μεταχειρισμένα επιβατικά ΙΧ, καταργείται ο φόρος πολυτελείας ενώ παράλληλα καταργούνται οι ατέλειες των αυτοκινήτων που κατέχουν ανάπηροι. Ειδικότερα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αναμένεται να γίνουν πολύ φθηνότερα ακόμη και 20% καθώς η υπολειμματική τους αξία θα υπολογίζεται βάσει του έντυπου οδηγού Αξιών της Eurotax, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελείας που επιβαρύνει τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ με τιμολόγιο αγοράς άνω των 16.000 ευρώ και τα καινούρια με τιμολόγιο αγοράς άνω των 20.000 ευρώ.

2. Καταργείται ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται σε κοσμήματα, δέρματα, γούνες και μικρά σκάφη αναψυχής.

3. Καταργούνται οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας για τους ανάπηρους ιδιοκτήτες ΙΧ.

4. Καταργούνται τελωνειακές φορολογικές απαλλαγές όπως απαλλαγές στην προσωρινή εισαγωγή οχημάτων, απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που ισχύουν για το πετρέλαιο το οποίο παραλαμβάνεται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και απαλλαγές για τα καύσιμα που παραλαμβάνουν τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία αναψυχής.

5. Μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις.

6. Ρυθμίζονται παλαιές υποθέσεις τελωνειακών παραβάσεων που παραμένουν ανείσπρακτες και εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.

7. Παρέχεται η δυνατότητα στα ζυθοποιεία να παράγουν και αναψυκτικά.

8. Παρέχεται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη (π.χ. στη βιομηχανία λιπασμάτων).

9. Απαλλάσσονται από τους δασμούς τα αναλώσιμα είδη με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία.

10. Επιβάλλονται περιορισμοί στις ποσότητες καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία. Οι περιορισμοί επιβάλλονται με κριτήρια τη διάρκεια του κάθε ταξιδιού και τον αριθμό των επιβαινόντων σε αυτά.

11.Προωθείται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει συγκεκριμένες τελωνειακές διατυπώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ που έχει διαπιστωθεί στις εμπορευματικές συναλλαγές με το Άγιον Όρος!

12.Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ισοπροπυλική αλκοόλη.

Πηγή: protothema

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου