Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Νέο CNG Zafira Tourer


Λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του Zafira Tourer στο 64ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η Opel διευρύνει τη γκάμα του νέου πολυμορφικού μοντέλου της με ένα πολύ αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον εναλλακτικό σύστημα κίνησης. Τον Ιανουάριο του 2012, η νέα έκδοση φυσικού αερίου ecoFLEX με κορυφαία αυτονομία CNG 530 km προστίθεται στην οικογένεια του ‘μετρ της ευελιξίας’. Όπως το προηγούμενο μοντέλο, το Zafira Tourer υιοθετεί σύστημα Opel monovalentPlus και διαθέτει ρεζερβουάρ βενζίνης 14L για πρόσθετη αυτονομία 150 km.

Το Zafira Tourer 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) Turbo ecoFLEX παράγει 110 kW/150 hp, ροπή 210 Nm και έχει τελική ταχύτητα 200 km/h. Καταναλώνει μόνο 4,7 kg (7.2 m3) φυσικού αερίου στα 100 km (μικτός κύκλος) – βελτίωση τουλάχιστον 6% από το προηγούμενο Zafira CNG. Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν στα 129 g/km (προηγούμενο μοντέλο: 139 g/km) και πληροί τις προδιαγραφές Euro 5. Ωστόσο, ο κινητήρας 1.6 λίτρων λειτουργεί επίσης με βιοαέριο ή ένα μίγμα φυσικού αερίου και βιοαερίου. Στην περίπτωση της χρήσης βιοαερίου κατά 100%, το αποτύπωμα άνθρακα είναι σχεδόν μηδενικό.

Η CNG αυτονομία του επταθέσιου οχήματος έχει βελτιωθεί κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Σε αυτό συνετέλεσε η χρήση ενός νέου συστήματος ρεζερβουάρ CNG ελαφρού βάρους χωρητικότητας 25 kg (προηγούμενο μοντέλο: 21 kg) και το ανανεωμένο σύστημα μετάδοσης.

Προηγμένη λύση αποθήκευσης αερίου

Οι μηχανικοί της Opel αύξησαν τη χωρητικότητα των ρεζερβουάρ στα 25 kg (προηγουμένως 21 kg) με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αυτονομία λειτουργίας σε CNG mode κατά 25% περίπου - στα 530 km. Αντί της χρήσης συμβατικών ατσάλινων κυλίνδρων αερίου, οι μηχανικοί επέλεξαν προηγμένο συνθετικό υλικό από ανθρακονήματα, επιτυγχάνοντας μείωση βάρους 85 kg.

Μία ακόμα σημαντική καινοτομία με θετικά επακόλουθα στην αυτονομία είναι η χρήση ηλεκτρονικών ρυθμιστών πίεσης αντί των μηχανικών που είχε το προηγούμενο μοντέλο Zafira CNG. Οι ηλεκτρονικοί ρυθμιστές διασφαλίζουν ότι όταν οι κύλινδροι αερίου κοντεύουν να αδειάσουν, ακόμα και τα λίγα αποθέματα μπορούν να αξιοποιηθούν αποδοτικά. Από το 2001, η οικογένεια του Opel Zafira κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία στον τομέα της αυτονομίας με χρήση CNG σε διάταξη επτά καθισμάτων. Τώρα, με τη βελτιστοποίηση των τεσσάρων κυλίνδρων αερίου, η Opel έχει ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Φιλοσοφία monovalentPlus για μέγιστη απόδοση και καθημερινή χρηστικότητα

Η Opel ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που βελτιστοποίησε κινητήρες για χρήση φυσικού αερίου υιοθετώντας το ευφυές σύστημα monovalentPlus. Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμασμένης φιλοσοφίας ο κινητήρας έχει βελτιστοποιηθεί για λειτουργία με CNG, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα ρεζερβουάρ βενζίνης 14 L. Όταν τα ρεζερβουάρ του CNG αδειάζουν, ενεργοποιείται αυτόματα το πρόγραμμα λειτουργίας με βενζίνη μέχρις ότου το αυτοκίνητο φτάσει στην πλησιέστερη αντλία CNG.

Από πλευράς κινητήρα, έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα βελτιστοποίησης: καθώς το φυσικό αέριο έχει αντοχή στην κρουστική καύση έως και 130 οκτανίων, η συμπίεση μπορεί να αυξηθεί αποφέροντας μεγαλύτερη απόδοση. Την αυξημένη αναλογία συμπίεσης υποστηρίζει επίσης ένα έμβολο σχεδιασμένο για χρήση φυσικού αερίου. Ο διαδοχικός ψεκασμός (επιλεκτικά ανά κύλινδρο) με πολλαπλή ψεκασμού και τέσσερα μπεκ για φυσικό αέριο και βενζίνη, επιτρέπει ακριβή έλεγχο του χρονισμού και της ποσότητας ψεκασμού. Έτσι μειώνοντας οι βλαβεροί ρύποι, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ καθαρά καυσαέρια.

Opel Zafira: η ναυαρχίδα των μοντέλων CNG

Από το 2001που λανσάρισε το πρώτο όχημα CNG, η Opel έχει πουλήσει πάνω από 70.000 αυτοκίνητα CNG σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων Zafira, Astra Caravan και Combo. Πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών πωλήσεων CNG είναι για το Zafira. Αυτό σημαίνει ότι το Zafira είναι αδιαμφισβήτητο bestseller στη γκάμα CΝG της Opel. Η Opel είναι σταθερά ανάμεσα στους τρεις πρώτους κατασκευαστές στον πίνακα των συνολικών Ευρωπαϊκών πωλήσεων στην κατηγορία CNG.

Η έκδοση Zafira 1.6 Turbo CNG εξακολουθεί να διατίθεται ενώ το νέο Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX αποτελεί τη ‘CNG πρόταση’ της Opel σε μία ανώτερη κατηγορία. Το νέο Opel Zafira Tourer προσφέρει το τέλειο μίγμα λειτουργικότητας και άνεσης. Φέρνει τις αρετές του Insignia στην κατηγορία monocab – προηγμένα χαρακτηριστικά, καινοτόμες τεχνολογίες, ανάγλυφη και δυναμική σχεδίαση. Τέλος, με το εκτενώς ανανεωμένο σύστημα καθισμάτων Flex7, το νέο Zafira Tourer εγκαινιάζει νέα πρότυπα ευελιξίας και περιβάλλοντος εσωτερικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου