Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Προσεχώς: φρέσκο πετρέλαιο Ιράν σε τιμές που θα σας εκπλήξουν!

Θα αλλάξουμε τελικά προμηθευτή πετρελαίου ή όχι; Δέχονται οι Ιρανοί πίστωση, για να μπορέσει να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας; Τι απαντάει η ΕΛΠΕ στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες;
Διαβάστε παρακάτω τι δήλωσαν οι αρμόδιοι της ΕΛΠΕ σην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

"Δεν αποκλείουν αλλαγή των πηγών προμήθειας τους επόμενους μήνες τα Ελληνικά Πετρέλαια και στροφή στο πετρέλαιο του Ιράν με μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι σήμερα, εφόσον επιδεινωθεί η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία, κάτι που θα είχε επίπτωση στη στάση που τηρούν ξένες εταιρείες καυσίμων απέναντι στις ελληνικές.

Απαντώντας σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ότι δήθεν φόβοι χρεοκοπίας της Ελλάδας φρενάρουν την τροφοδοσία πετρελαίου από Ρωσία, Καζαχστάν και Αζερμπαϊτζάν (παραδοσιακοί προμηθευτές της χώρας), κύκλοι των ΕΛΠΕ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια πετρελαίου στα ελληνικά διυλιστήρια από το εξωτερικό.

Και εξηγούν ότι δεν τίθεται θέμα προβλημάτων στον ομαλό εφοδιασμό της χώρας ούτε στροφή στο ιρανικό πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει το Reuters σημειώνοντας ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ασκούν έντονες πιέσεις στις χώρες που έχουν συναλλαγές με την Τεχεράνη να τις περιορίσουν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του πυρηνικού της προγράμματος. Προς επιβεβαίωση, μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα, κύκλοι των ΕΛΠΕ αναφέρουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι σήμερα ή αύριο καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις τους τρία φορτία spot με ρωσικό αργό πετρέλαιο. Τονίζουν εξάλλου ότι η ελληνική αγορά διύλισης είχε ανέκαθεν καλές σχέσεις με το Ιράν, όπως και με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σαν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που αποτελούν παραδοσιακούς πελάτες τους.

Οπως βέβαια σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες εφόσον επιδεινωθεί το κλίμα και γενικευτεί αυτό που ήδη συμβαίνει με πολλές ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες κόβουν τις πιστώσεις προς τους έλληνες πελάτες τους
Τι λέει το Reuters. Στο αποκλειστικό, όπως αναφέρει το Reuters, δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα στρέφεται στο ιρανικό πετρέλαιο» επισημαίνεται ότι τόσο οι αγορές όσο και οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδοτήσεις καθώς φοβούνται χρεοκοπία της χώρας. Το πρακτορείο επικαλείται περισσότερους από 20 εκπροσώπους εταιρειών πετρελαίου (χωρίς να τους κατονομάζει), οι οποίοι τονίζουν ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει τους τελευταίους μήνες να αγοράζει αργό από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν.

Ενας μάλιστα εξ αυτών ανέφερε ότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προμηθεύσει την Ελλάδα με πετρέλαιο, καθώς δουλεύει με «ανοικτή πίστωση», δεδομένης και της δικής του δυσκολίας να πουλήσει το αργό του. «Εταιρείες σαν τη δική μας δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους (εννοεί με ελληνικά διυλιστήρια), το ρίσκο είναι μεγάλο. Ισως βέβαια αυτό να μην ισχύει για ανεξάρτητους traders», ανέφερε στο πρακτορείο εκπρόσωπος μεγάλης διεθνούς πετρελαϊκής εταιρείας. «Το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους όχι επειδή δεν μας πλήρωσαν, αλλά για προληπτικούς λόγους», ανέφερε στέλεχος άλλης εταιρείας. «Δεν μπορούμε να βρούμε τράπεζα να μας χρηματοδοτήσει, καμία δεν θέλει να χρηματοδοτήσει deals που τους αφορούν», είπε ένας τρίτος."

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου