Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Πως τα ελαστικά θα σας ενημερώνουν για την κατάσταση του οδοστρώματος

H Bridgestone ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί να παρέχει στον οδηγό πληροφορίες για την κατάσταση του οδοστρώματος σε πραγματικό χρόνο, μέσω των ελαστικών. Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε μία ιδέα που ονομάζεται Ανίχνευση Πληροφοριών από την Επιφάνεια Επαφής (CAIS).


Η CAIS είναι μία μελλοντική τεχνολογία, η οποία συλλέγει και αξιολογεί τις πληροφορίες για τις συνθήκες του οδοστρώματος. Ικανή να ανιχνεύει τα στιγμιαία δεδομένα των κραδασμών και να τα ψηφιοποιεί, χάρη σε εξοπλισμό ανάλυσης μέσα στο όχημα, η νέα τεχνολογία κατατάσσει την τρέχουσα κατάσταση της επιφάνειας του οδοστρώματος σε εφτά...συνθήκες και μεταδίδει αυτή την πληροφόρηση κατευθείαν στον οδηγό μέσω μίας οθόνης εντός αυτοκινήτου.

Παρέχοντας άμεση πληροφόρηση για την επιφάνεια του οδοστρώματος, η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στον οδηγό να προετοιμαστεί καλύτερα για τις γρήγορες αλλαγές στις επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης, όπως τον πάγο, το χιόνι και τη βροχή και επίσης του δίνει την ευκαιρία να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους οδηγούς, που ταξιδεύουν μαζί του στον ίδιο δρόμο. Αυτή η νέα τεχνολογία αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο προώθησης της ασφάλειας και της ηρεμίας για τον οδηγό εκ μέρους της Bridgestone.

Ακολουθεί επισκόπηση της τεχνολογίας:

1. Επισκόπηση της Τεχνολογίας για τον προσδιορισμό των συνθηκών της επιφάνειας του δρόμου

• Ένας αισθητήρας επιτάχυνσης που βρίσκεται στο εσωτερικό του πέλματος του ελαστικού ανιχνεύει τους κραδασμούς στο πέλμα του ελαστικού και ασύρματα στέλνει αυτές τις πληροφορίες στον λεπτομερή εξοπλισμό τους οχήματος. Επιπλέον, η CAIS τροφοδοτείται από εξοπλισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Bridgestone.
• Ο λεπτομερής εξοπλισμός αναλύει τους κραδασμούς σε πραγματικό χρόνο και προσδιορίζει ποια από τις εφτά ακόλουθες συνθήκες οδοστρώματος ισχύει (στεγνό, ημί-στεγνό, βρεγμένο, μισολιωμένο χιόνι, φρέσκο χιόνι, πατημένο χιόνι, πάγος).
• Τα αποτελέσματα του προσδιορισμού των συνθηκών της επιφάνειας του δρόμου εμφανίζονται σε μία οθόνη στο εσωτερικό του οχήματος.

*1. Η Ανίχνευση Πληροφοριών από την Επιφάνεια Επαφής. “CAIS” είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα από την Bridgestone Corporation.
*2. Στεγνό, ημίστεγνο, βρεγμένο, μισολιωμένο χιόνι, φρέσκο χιόνι, πατημένο χιόνι, πάγος
*3. Η υψηλή ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας προσδιορισμού των συνθηκών επιφάνειας δρόμου σε διάφορα περιβάλλοντα έχει επιβεβαιωθεί μέσω εκτεταμένων δοκιμών για δύο χειμώνες σε δημόσιους δρόμους στην Ιαπωνία (Hokkaido) όπου είναι πιθανό να εμφανιστούν επικίνδυνες συνθήκες, όπως χιόνι και πάγος. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο 2010 της Εταιρίας Μηχανικών Αυτοκινήτου της Ιαπωνίας και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αυτοκινήτου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιριών Μηχανικών Αυτοκινήτου.
*4. Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με τεχνολογία CAIS είναι σε θέση να μοιραστεί την πληροφόρηση για ενδεχόμενες επικίνδυνες αλλαγές στην επιφάνεια του δρόμου με τους υπόλοιπους οδηγούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μαζί τους στον ίδιο δρόμο.

Πηγή: www.bridgestone.gr

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου