Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Επιτρέπεται ξανά η εισαγωγή αυτοκινήτων στην Κούβα (μετά από μισό αιώνα!)

Η οδήγηση στους δρόμους της Αβάνας είναι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σχεδόν συναρπαστική! Νιώθεις σαν να παίζεις σε ασπρόμαυρη ταινία του '50, αφού όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν γύρω σου έχουν κατασκευαστεί πριν το 1959. Το τέλος εποχής πλησιάζει καθώς πριν λίγες μέρες ο Ραούλ Κάστρο επέτρεψε την εισαγωγή και πώληση νέων αυτοκινήτων, για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια.



Όταν ανέλαβε η Κουμουνιστική Κυβέρνηση απαγόρεψε σε όλους τους Κουβανούς Πολίτες να αγοράσου ή να πωλήσουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο εισήχθη στην Κούβα μετά το 1959. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού ξέμειναν για δεκαετίες επιδιορθωμένα και μισοχαλασμένα αμερικάνικα αυτοκίνητα των παππούδων τους.



Πρόσφατα η κυβέρνηση στα πλαίσια ενός γενικότερου πακέτου αλλαγών, ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την αγοραπωλησία νέων οχημάτων. Mέχρι τώρα το δικαιώμα αυτό το είχε μόνο η ελίτ της Κούβας, όπως γιατροί, αθλητές και κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επιτρέπονταν να φέρνουν αυτοκίνητα από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Στην εφαρμογή του νέου νόμου υπάρχουν αρκετοι περιορισμοί. Μπορείς να αγοράσεις μόνο αν πάρεις ειδική άδεια από την κυβέρνηση ή έχεις ξένη υπηκοότητα, αφού πρώτα πληρώσεις φόρο 4%.


Όμως, όπως πολλοί εύστοχα παρατηρούν οι Κουβανοί, το νέο αυτό μέτρο δεν πρόκειται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους: αφού η πλειοψηφία έχει μισθό 30 ευρώ τον μήνα, το πιθανότερο είναι να μπορεί να αγοράσεί αυτά τα νέα οχηματα σε... 52 χρόνια από τώρα!


Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου