Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αγορές εξοπλισμού μέσω ίντερνετ-τι να προσέξετε


Χιλιάδες γκάτζετ για το αυτοκίνητο σας και προηγμένα είδη εξοπλισμού που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στην διαδικτυακή αγορά και μπορούν να γίνουν δικά σας με ένα κλικ! Μην διστάσετε να το κάνετε, αρκεί προηγουμένως να πάρετε τα μέτρα σας!



1. Πριν δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα πρέπει πρώτα να μάθετε:
• Πως η εταιρία που συλλέγει τα στοιχεία σας θα τα προστατέψει.
• Γιατί η εταιρία χρειάζεται προσωπικά δεδομένα
• Με ποιόν έχει το δικαίωμα να τα μοιραστεί


2. Βεβαιωθείτε για την φερεγγυότητα του καταστήματος από το οποίο επιλέξατε να κάνετε ηλεκτρονική αγορά, αναζητώντας την ταυτότητα του στην διεθνή βάση δεδομένων www.whois.net.

3. Όταν σας ζητηθεί να προσθέσετε τα οικονομικά σας στοιχεία παρατηρήστε αν η διεύθυνση εργαλείων έχει αλλάξει από http σε https. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι η ιστοσελίδα που χρησιμοποιείτε είναι πιστοποιημένα μια ασφαλής (secure) τοποθεσία.

4. Αναζητήστε πάντα ένα κλειδωμένο κίτρινο λουκετάκι στο πάνω ή στο κάτω μέρος της σελίδα, όταν κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό είναι το σηματάκι που πιστοποιεί ότι το κατάστημα έχει ssl, ψηφιακό πιστοποιητικό ασφάλειας. Κάθε σοβαρή ηλεκτρονική εταιρία στις μέρες μας διαθέτει ssl.

5. Βεβαιωθείτε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει φυσική υπόσταση, δηλαδή αναφέρει διεύθυνση των γραφείων του και τηλέφωνα επικοινωνίας. Δεν πρέπει όμως να βασιστείτε μόνο σε αυτό , γιατί πολλές φορές οι ενδείξεις αυτές παραπληροφορούν.

6. Ποτέ μην ανταποκριθείτε σε υποτιθέμενο e-mail τράπεζας, που σας ζητάει να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας σε έναν ιστότοπο, ακόμα και αν είναι αυτός που συνεργάζεστε. Οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν σας ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου ή mail. Tηλεφωνούν για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα σας, μόνο αν τους έχετε καλέσει εσείς και σε καμία περίπτωση το αντίθετο.

7. Είναι μάλλον αυτονόητο στις μέρες μας ότι κάθε υπολογιστής δεν πρέπει να συνδέετε στο Διαδίκτυο χωρίς antivirus. Έρευνες απέδειξαν πως ένας υπολογιστής χωρίς παρόμοιο πρόγραμμα μπορεί να μολυνθεί από ιούς μέσα στα 10 πρώτα λεπτά! Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν διάφορα προϊόντα προστασίας που κυκλοφορούν δωρεάν στο Διαδίκτυο, όπως το Clamav Antinirus ή το Avast! και το ΑVG. http://www.blogger.com/img/blank.gif


8. Αν πραγματοποιείτε συναλλαγές από ιντερνετ καφέ πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Έχετε πάντοτε κατά νου, ότι δεν είστε ο μοναδικός άνθρωπος που χρησιμοποιεί την συσκευή αυτή και ποτέ δεν ξέρετε τι προγράμματα εκτελούνται στον υπολογιστή, ακόμα και αν δεν φαίνονται. Είναι καλό να καθαρίζεται πάντα την προσωρινή μνήμη και το ιστορικό των ενεργειών σας.

9. Aν παρόλαυτα πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης πρέπει να γνωρίζετε πως μπορείτε να αμφισβητήσετε τις αγορές που έχουν χρεωθεί στην πιστωτική σας κάρτα και να λάβετε έγκαιρα τα χρήματα σας πίσω.

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου