Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται το αυτοκίνητο που διαβάζει την σκέψη σας

Η Nissan και το ελβετικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο EPFL σχεδιάζουν αυτοκίνητα που μπορούν να "διαβάζουν" τις σκέψεις του οδηγού και να προετοιμάζουν το αυτοκίνητο για την επόμενη κίνηση.



"Η ιδέα είναι να παντρέψεις την νοημοσύνη του οδηγού με εκείνη του αυτοκινήτου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο και το αποτέλεσμα να είναι ένα ασφαλές οδηγικό περιβάλλον," εξήγησε ο Χοσέ ντελ Ρ. Μιλάν, καθηγητής στο EPFL, ο οποίος ηγείται του σχεδίου.

Οι Ελβετοί επιστήμονες σχεδιάζουν ένα σύστημα που θα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα του οδηγού και τις κινήσεις των ματιών του, ενώ παράλληλα θα ελέγχει συνεχώς το περιβάλλον έξω από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια μιας σειράς αισθητήρων, με στόχο να προβλέπει τις προθέσεις και αντιδράσεις του οδηγού.

Με αυτό τον τρόπο, το όχημα θα προετοιμάζεται αυτομάτως για την επόμενη κίνηση, π.χ. επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας μόνο του, αν χρειάζεται, ανάλογα με το αν ο οδηγός σκέφτεται να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας, να κάνει προσπέραση κ.α.

Η έρευνα θα κρατήσει τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του EFPL, και στο τέλος ελπίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να προκύψει ένα «έξυπνο» πρωτότυπο που θα «διαβάζει» το μυαλό του οδηγού.

Αυτό που δεν ξέρουμε αν έχουν προβλέψει είναι τι θα γίνει αν το μυαλό του οδηγού σκέφτεται πράγματα όπως μια όμορφη κοπέλα που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Ελπίζουμε να μην θρηνήσουμε θύματα!

Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης