Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Κοινοπραξία εταιριών με επικεφαλή την SEAT αναπτύσσει πρωτοποριακό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας

Η SEAT, μαζί με μια κοινοπραξία εταιρειών και τεχνολογικών κέντρων του δικτύου TECNIO υπό την χορηγία του ACC1Ó, του οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που αποτελεί μέρος του τμήματος Επιχειρήσεων και Εργασίας της Καταλανικής κυβέρνησης, δημιούργησαν το project ENERGEST, ένα έργο που αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το ENERGEST επιτρέπει την βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των βιομηχανικών διεργασιών, χάρη σε ένα έξυπνο σύστημα πρόβλεψης της κατανάλωση ενέργειας που αποτελεί ένα πρωτοποριακό ορόσημο για τα εργοστάσια.


Πιο συγκεκριμένα,
το ENERGEST ανιχνεύει την απώλεια ενέργειας χάρη στην χρήση της AI-based, μιας βάσης με τεχνικές μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτά τα έξυπνα εργαλεία διαχειρίζονται αυτόματα την κατανάλωση ενέργειας σε μια βιομηχανική εγκατάσταση και προσαρμόζουν άμεσα την κατανάλωση στις ανάγκες της παραγωγής που προκύπτουν.

Αυτή η βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης επιτρέπει για παράδειγμα, να υπολογίζει τους βασικούς δείκτες όπως είναι το κόστος της ενέργειας ανά αυτοκίνητο και τη μείωση του CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις βιομηχανίες. Η SEAT υπολογίζει ότι η χρήση του συστήματος ENERGEST στο εργοστάσιο στο Martorell, θα προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 3.000 τόνων CO2 ετησίως, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 260.000 δέντρα σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ENERGEST, η εφαρμογή του συστήματος θα αποφέρει πολλές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών που το υιοθετούν. Όχι μόνο θα τους επιτρέψει να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές CO2, αλλά επίσης να μειώσουν σημαντικά την χρήση ενέργειας και τα κόστη παραγωγής.

Οι επενδύσεις στο προαναφερθέν έργο ανέρχονται σε 1.1 εκατομμύρια ευρώ - το 40% συνεισφέρει η ACC1Ó μέσω του Προγράμματος Τεχνολογικής Καινοτομίας. Το πρόγραμμα επίσης συγχρηματοδοτείται και από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος 2007 – 2013 για την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση της Καταλονίας.


Η κοινοπραξία εταιρειών που έχει δημιουργήσει το έργο κάτω από την ηγεσία της SEAT περιλαμβάνει την ENERTIKA (εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών για την ενέργεια) και την PROMAUT (εταιρεία στον τομέα του ηλεκτρολογικού μηχανισμού του αυτοματισμού). Τα συμμετέχοντα Καταλανικά ερευνητικά κέντρα που είναι μέλη της ομάδας TECNIO είναι το CTM Ίδρυμα Κέντρου Τεχνολογίας και το MCIA Κέντρο Ηλεκτρονικής Καινοτομίας του Πολυτεχνείου της Καταλονίας που ανέπτυξε το έξυπνο σύστημα αλγορίθμων για την πρόβλεψη της κατανάλωσης.

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου