Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Που μπορείς να αγοράσεις σήμερα το πιο φτηνό πετρέλαιο στον κόσμο

10. Αλγερία:
Η Αλγερία είναι μέσα στις πρώτες δέκα χώρες με το πιο φτηνό πετρέλαιο στον κόσμο, καθώς είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1969. Το 60% των εσόδων της χώρας, το 30% του ΑΕΠ και το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές, καλύπτονται από το πετρέλαιο. Έτσι οι κάτοικοι της απολαμβάνουν σχεδόν δωρεάν μετακίνηση, ξοδεύοντας μόλις 0,20 λίρες ανά λίτρο. Και για να μπορέσουμε να κάνουμε επακριβώς την σύγκριση, 0,20 λίρες αντιστοιχούν σε 23 λεπτά του ευρώ!
9. Ομάν:
Το Ομάν εξάγει καθημερινά 600.000 βαρέλια πετρελαίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει περισσότερο έμφαση στον τουρισμό και το φυσικό αέριο, με στόχο να μην εξαρτάται τόσο η οικονομία τους από μία εφήμερη περιουσία, το πετρέλαιο. Η τιμή ανα λίτρο ανέρχεται στο ιλλιγιώδες ποσό των 0,20 λιρών (20 λεπτά του ευρώ).
8. Αίγυπτος:
Ο Μουμπάρακ έφυγε, η κρίση συνεχίζεται στην Αίγυπτο αλλά το πετρέλαιο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. 0,19 λίρες δηλαδή 0,22 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.
7. Κουβέιτ:
‘Άλλη μια χώρα του ΟΠΕΚ, που βασίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο: Το 95% των εσόδων του Κουβέιτ προέρχονται από τις πετρελαιοπηγές. Έτσι το πετρέλαιο κοστίζει 0.14 λίρες δηλαδή μόλις 16 λεπτά του ευρώ!
6. Κατάρ:
Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα του ΟΠΕΚ και αυτό σημαίνει ότι οι λιγοστοί κάτοικοι απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια. Εκτός από την τιμή του πετρελαίου που είναι μόλις 17 λεπτά του ευρώ, έχουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας και το δεύτερο πιο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, παγκοσμίως.
5. Μπαχρέιν:
Στο μικρό νησάκι Bahama, του Μπαχρέιν η βενζίνη κοστίζει μόλις 19 λίρες (21.85 λεπτά) το λίτρο.
4. Τουρκμενιστάν:
Μπορεί η μικρή αυτή χώρα να προσπαθεί ακόμα να σταθεί στα πόδια της, μετά την αποκοπή της από την Σοβιετική Ένωση, οι τιμές του πετρελαίου όμως είναι σε πολύ καλό δρόμο. Στην πρωτεύουσα της χώρας πληρώνεις, για ένα λίτρο βενζίνης, μόλις 12 λίρες (13,80 λεπτά)!

3. Λιβύη:
Η Λιβύη είναι ακόμα μέλος του ΟΠΕΚ, παρόλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Έτσι το πετρέλαιο κοστίζει ακόμα όσο ένα καρβέλι ψωμί-μπορεί και λιγότερο! 9 λίρες (10,35 λεπτά) το λίτρο.
2. Σ. Αραβία:
Η Σαουδική Αραβία κατέχει το 20% των αποθεμάτων πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στις 0,08 λίρες ανα λίτρο (9 λεπτά) Θα περίμενε κανείς να είναι στην πρώτη θέση της λίστας. Όμως όχι! Έχει ακόμα πιο κάτω!
1. Βενεζουέλα:
Και όμως η Βενεζουέλα είναι η χώρα στον κόσμο με το πιο φτηνό πετρέλαιο! Οι εξαγωγές πετρελαίου καλύπτουν το 95% των εξαγωγών της χώρας και η Βενεζουέλα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ, μαζί με Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία. Ο Ούγκο Τσάβες κάνει την καλύτερη διαχείριση των πετρελαιοπηγών του, όσον αφορά το όφελος των πολιτών. Μόλις 0,03 λίρες δηλαδή 3 λεπτά ανά λίτρο, θα πληρώσεις στο Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου