Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

BMW Art Car Collection

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (ICA), σε συνεργασία με την BMW, το Δήμαρχο του Λονδίνου και το London 2012 Festival, θα αναλάβουν να διαμορφώσουν τις εγκαταστάσεις ενός πολύ ιδιαίτερου χώρου αυτοκινήτων στο Shoreditch για δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η Συλλογή Αυτοκινήτων Τέχνης BMW (BMW Art Car Collection), που εκτίθεται για πρώτη φορά στη Βρετανία, πρόκειται να φιλοξενηθεί από 21 Ιουλίου –έως 4 Αυγούστου του 2012.


Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του London 2012 Festival, ενός θεαματικού πανεθνικού φεστιβάλ διάρκειας 12 εβδομάδων, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2012, και θα συγκεντρώσει κορυφαίους καλλιτέχνες από τη Βρετανία, αλλά και από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, που ξεκίνησε πριν από 35+ χρόνια, περιλαμβάνει αυτοκίνητα BMW, μεταμορφωμένα από μερικούς από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο όπως: Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M.J Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, Cesar Manrique, Jeff Koons, A.R Penck, Esher Mahlangu, Sandro Chia, Jenny Holzer και David Hockney.


Η BMW ART CAR COLLECTION θα παρουσιάσει αυτοκίνητα από 16 διεθνείς καλλιτέχνες στους έξι ορόφους του NCP Car Park της Great Eastern Street στο Shoreditch. Το project, που συνδυάζει τα κορυφαία αισθητικά πρότυπα της BMW με το πάθος και τη δέσμευση του ICA στην τέχνη, θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης και του ντιζάιν καθώς και τους ενθουσιώδεις οπαδούς του αυτοκινήτου. Η BMW Art Car Collection ξεκίνησε όταν ο Γάλλος οδηγός αγώνων και εκτιμητής έργων τέχνης Hervé Poulain ζήτησε από το φίλο του Alexander Calder να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο που θα συνδύαζε στοιχεία αντικειμένου τέχνης με «ένα ήδη τέλειο όχημα». Έτσι δημιουργήθηκε ένα αυτοκίνητο που τελικά θα αγωνιζόταν στον 24ωρο αγώνα του Le Mans το 1975. Και παράλληλα γεννήθηκε το BMW Art Car. 

Από τότε, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης έχουν προστεθεί στη συλλογή δημιουργώντας μία μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών εκφράσεων. Το Art Car 1995 του David Hockney αποτυπώνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας τα πάντα, από τα εσωτερικά εξαρτήματα του κινητήρα μέχρι ένα σκύλο στο πορτμπαγκάζ. Ο Rauschenberg ενσωματώνει φωτογραφικές μεταφορές των πινάκων Ingres, ενώ οι Andy Warhol και Roy Lichtenstein χρησιμοποίησαν τον καμβά του αυτοκινήτου για να απεικονίσουν την ουσία της ταχύτητας. Γνωστό για την υποστήριξή του στις καινοτομίες και τα νέα ταλέντα στις σύγχρονες τέχνες, το ICA αναζήτησε κάποια διάσημα ανερχόμενα αστέρια του χώρου της σχεδίασης από το East End, προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του project, μεταξύ των οποίων οι Julia, Loop.pH και My Beautiful City.


Το ICA είναι ιδιαίτερα χαρούμενο που συνεργάζεται με τη LOCOG (Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών & Παρολυμπιακών Αγώνων), την BMW UK και το γραφείο του Δημάρχου του Λονδίνου σε ένα υψηλού κύρους project. Το Art Drive! παρουσιάζει μία καταπληκτική ευκαιρία για την προσέγγιση νέου και μεγαλύτερου ακροατηρίου. Το ICA ευελπιστεί να αναλάβει περισσότερα project του είδους που θα φιλοξενηθούν σε νέους χώρους στην πόλη.

Για το λανσάρισμα του project, το BMW Art Car του Jeff Koons φωτογραφήθηκε μπροστά στο Tower Bridge του Λονδίνου την Τρίτη  Ιουλίου. Για να δείτε τις φωτογραφίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το: http://www.flickr.com/photos/icalondon/sets/72157630389410410/ . Για μία online περιήγηση ολόκληρης της BMW Art Car Collection, επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://www.bmw-artcartour.com/.

Πηγή: BMW

Περιοδικό Autokinisimag



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου