Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας του ηλεκτρικού Ampera/Volt αναδείχτηκε ο Καλύτερος Πράσινος Κινητήρας της ΧρονιάςΤα επαναστατικά ηλεκτρικά οχήματα Ampera και Volt απέκτησαν μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση από τον αυτοκινητιστικό Τύπο. Ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας 1.4L κέρδισε στο θεσμό “International Engine of the Year Award” σαν ο καλύτερος πράσινος κινητήρας έχοντας απέναντί του 45 ισχυρούς ανταγωνιστές. Τα Ampera και Volt είναι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της αγοράς που μπορούν να πηγαίνουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Επίσης είναι η πρώτη φορά στην 14χρονη ιστορία του θεσμού των βραβείων που νικητής αναδεικνύεται ένας κινητήρας επέκτασης της αυτονομίας. 

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη. «Μέχρι την εμφάνιση των Volt και Ampera η μικρή αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας περιόριζε την καταλληλότητά τους για καθημερινή χρήση» δήλωσε ο Uwe Winter, Vehicle Line Director & Chief Engineer, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τους Βρετανούς διοργανωτές, το περιοδικό Engine Technology International. «Το επαναστατικό μας σύστημα κίνησης καταργεί αυτό το εμπόδιο, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική συμβατότητα της ηλεκτροκίνησης με τη μεγάλη αυτονομία ενός κινητήρα καύσης. Και το Βραβείο του Καλύτερου Πράσινου Κινητήρα είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση αυτού του επιτεύγματος». Εβδομήντα έξι κορυφαίοι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου από 35 χώρες από όλο τον κόσμο αποτελούν την κριτική επιτροπή η οποία επιβραβεύει κορυφαίες τεχνολογίες κινητήρων σε δώδεκα διαφορετικές κατηγορίες. Τα μέλη της επιτροπής παραδέχτηκαν ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες μέχρι σήμερα καθώς 39 νέοι κινητήρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ο Bill McKinnon, μέλος της επιτροπής, εξήγησε γιατί ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας του Ampera/Volt είχε τόσο ισχυρή υποστήριξη: «Πρόκειται για μία κορυφαία λύση που συνδυάζει την απόδοση της αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας με την ευελιξία και άνεση ενός βενζινοκινητήρα». Η τελευταία διάκριση έρχεται σε μία εποχή αύξησης των παγκόσμιων τιμών καυσίμου όπου οι μικροί, πράσινοι και ηλεκτρικοί κινητήρες αποκτούν αυξανόμενη σπουδαιότητα στο διεθνή αυτοκινητιστικό Τύπο. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα 111 kW/150 hp του Ampera/Volt. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας, που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας 1.4 (63 kW/86 hp) κινεί μία γεννήτρια που παρέχει ενέργεια στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 500 χλμ. 

Τα Ampera και Volt έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το ‘Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011’ καθώς και ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός τίτλος ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012’. Επίσης έχουν διακριθεί για την ασφάλειά τους κερδίζοντας 5 αστέρια στο Euro NCAP. Πέρσι, το σύστημα κίνησης του Volt ήταν από τους δέκα καλύτερους κινητήρες στη Β. Αμερική σύμφωνα με το περιοδικό αυτοκινήτου Ward.


 Πηγή: OpelΠεριοδικό Autokinisimag

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου