Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

To Ampera σε διαγωνισμό σχεδίασης μέσω social media


Το 'Design the 2020 Ampera' είναι μία πρόκληση που απευθύνεται σε σπουδαστές από όλη την Ευρώπη με τη μορφή ενός νέου, διαδραστικού διαγωνισμού που οργάνωσαν το Car Design News και η Opel/Vauxhall. Οι συμμετέχοντες θα  χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν εργαλεία για να λαμβάνουν σχόλια από συνυποψήφιους και να δέχονται υποδείξεις/οδηγίες από ειδικούς σχεδίασης της Opel/ Vauxhall.



Οι σπουδαστές καλούνται να οραματιστούν το εξωτερικό και το εσωτερικό του ηλεκτροκίνητου Ampera για το 2020. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι της σχεδίασης το οποίο στοχεύει στη μετεξέλιξη της φιλοσοφίας ‘Η Γλυπτική Τέχνη συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια’, οι δημιουργοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τεχνολογίες, υλικά και επικοινωνίες που θα βελτιώσουν την απόδοση, τη στιβαρότητα και τον τεχνολογικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.


«Πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε τα σχέδια και να εκφράσουμε άποψη για τις ιδέες των διαγωνιζομένων» σχολίασε ο Mark Adams, Αντιπρόεδρος Σχεδίασης, υπεύθυνος για όλα τα μοντέλα Opel/Vauxhall. «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τον τρόπο σκέψης των αυριανών σχεδιαστών».


Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πρόσφατα και είναι ανοιχτός σε σπουδαστές που φοιτούν σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Σχολής Σχεδίασης, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αυτοί έχουν ένα επιπλέον κίνητρο γνωρίζοντας ότι οι νικητές θα κερδίσουν υποτροφίες έμμισθης πρακτικής άσκησης σε στούντιο της Opel/Vauxhall, που θεωρείται τεράστιο πρώτο βήμα για την καριέρα ενός επαγγελματία σχεδιαστή αυτοκινήτου.


Η χρήση μεθόδων των social media χαρίζει μία μοναδικότητα στο όλο εγχείρημα. Αντίθετα με ένα συμβατικό διαγωνισμό όπου υποβάλλονται και αξιολογούνται μόνο τα τελικά σχέδια, οι σπουδαστές θα μπορούν να ανεβάζουν πίνακες διάθεσης (mood boards), αρχικές ιδέες και εξελιγμένα πρόχειρα σχέδια στο σχετικό διαδικτυακό τόπο. Το υλικό αυτό θα είναι ορατό στους άλλους συμμετέχοντας, τους μέντορες και την ευρύτερη σχεδιαστική κοινότητα, ενώ όλοι θα ενθαρρύνονται να σχολιάσουν – και να προτείνουν ποια σχέδια μπορούν όντως να προχωρήσουν. Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσουν περαιτέρω τα σχέδιά τους με μία διαδραστική διαδικασία μέχρι το κλείσιμο του διαγωνισμού.


«Ο βαθμός συμβολής των σπουδαστών στα έργα των άλλων συμμετεχόντων και η αντιμετώπιση των σχολίων θα αποτελέσουν κριτήρια αξιολόγησής τους» είπε σχετικά ο Joe Simpson, Συνεργαζόμενος Συντάκτης στο Car Design News.


«Η όλη διαδραστική διαδικασία κάνει το διαγωνισμό άκρως συναρπαστικό» πρόσθεσε η Liz Wetzel, Υπεύθυνη Εσωτερικής Σχεδίασης της Opel/Vauxhall στο Rüsselsheim. «Σαν σχεδιαστής μπορείς να βοηθηθείς σημαντικά χάρη στις φρέσκιες ιδέες που σου δίνουν τη δυνατότητα να δεις τις δημιουργίες σου υπό νέο πρίσμα».


Ο διαγωνισμός των Car Design News - Opel/Vauxhall αποτελείται από δύο φάσεις. Στην πρώτη, όλοι οι υποψήφιοι παραδίδουν την πρότασή τους για το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει το Μάιο του 2012 με την επιλογή των φιναλίστ.


Η ομάδα των φιναλίστ θα εξελίξει περαιτέρω τα σχέδιά της μέχρι τον Αύγουστο, όταν κλείσει ο διαγωνισμός και κριθούν οι νικητές. Όλοι οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το Σεπτέμβριο του 2012, όπου θα έχουν προσκληθεί για την ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών.


Η Opel/Vauxhall αλλά και η ομάδα του Car Design News πιστεύουν ότι τα ψηφιακά εργαλεία και η online κοινότητα θα συντελέσουν ουσιαστικά στο μέλλον της αυτοκινητιστικής σχεδίασης. Γι αυτό, όλοι όσοι σπουδάζουν σε κάποια σχολή σχεδίασης στην Ευρώπη – ανεξαρτήτως ειδικότητας – έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ σχόλια θα μπορούν να γίνονται από οποιονδήποτε στην Ευρώπη.


Το 2012 είναι η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο εναρκτήριος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2011. Σπουδαστές από το Istituto Europeo di Design (IED) στο Τορίνο της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο του Coventry (Βρετανία) αναδείχτηκαν νικητές κερδίζοντας υποτροφίες έμμισθης πρακτικής άσκησης στην Opel/Vauxhall.


«Η επαφή που έχουμε σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού με τους σπουδαστές είναι πραγματικά ωφέλιμη» καταλήγει ο Friedhelm Engler, Διευθυντής Προηγμένης Σχεδίασης της Opel/Vauxhall. «Είναι πάντα συναρπαστικό να βλέπεις την ενεργητικότητα και το πάθος που τους διακρίνει για τις ιδέες τους».


Επισκεφθείτε το www.cardesigncontest.com/ov για λεπτομέρειες του διαγωνισμού και εγγραφή για συμμετοχή. Διαβάστε την ιστορία των νικητών του 2011 στο Car Design News στο link: http://www.cardesignnews.com/site/home/new_cars/display/store4/item219010/.


Το Car Design News είναι μία κορυφαία διαδικτυακή πηγή για επαγγελματίες σχεδιαστές αυτοκινήτου, με ενημέρωση για νέα πρωτότυπα και μοντέλα παραγωγής, σχεδιαστικές τάσεις, συνεντεύξεις με τους κορυφαίους της σχεδίασης και ειδήσεις από την παγκόσμια σχεδιαστική κοινότητα, όλα με την υποστήριξη μιας πλούσιας βιβλιοθήκης 50.000 φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης.