Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Aύξηση μέχρι και 70% στα τεκμήρια αυτοκινήτου: Δείτε τι πληρώνετε

Φωτιά και λαύρα είναι τα νέα τεκμήρια αυτοκινήτου που ανακοινώθηκαν για τους έλληνες φορολογούμενους, αφού αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 70%. Φόρο για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2012 θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι με βάση τα αυξημένα μέχρι και 200% τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Στα ταμεία της εφορίας θα οδηγηθούν ακόμα και εκείνοι που θα δηλώσουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (!!!), καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης καταργούν στην πράξη την απαλλαγή από τον φόρο.Όσον αφορά τώρα στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη ορίζεται ως εξής:

Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι μικρότερου κυβισμού (π.χ. 800 κ. εκ.) η... ταρίφα δεν αλλάζει, είναι στάνταρ στα 4.000 ευρώ.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 30% για αυτοκίνητα παλαιότητας 6-10 ετών και κατά 50% για πάνω από δέκα έτη.

Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο των 1.400 κ. εκ. διαμορφώνεται πλέον στα 5.200 ευρώ, ενώ ως τώρα ήταν 3.600 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο κυβισμός του αυτοκινήτου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (πχ. 1240, 1290 κ. εκ.) τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα (Μέχρι 50 κ. εκ. προς την αμέσως προηγούμενη και πάνω από 50 κ. εκ. προς την αμέσως επόμενη).

Οι νέες διατάξεις δεν προβλέπουν μειώσεις της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα που αγοράζονται από τον Ο.Δ.Δ.Υ., για αυτοκίνητα που ανήκουν στην κυριότητα φορολογουμένου για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη και αυτός έχει ηλικία πάνω από εξήντα έτη και αποκτά αποκλειστικά εισόδημα από συντάξεις ή από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για αυτοκίνητα που εισάγονται από την αλλοδαπή με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%).

Όσον αφορά τέλος στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από την κατοχή δικύκλων, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο φορολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα δίκυκλα δεν αποτελούν τεκμήριο.


Πηγή: www.e-go.gr
Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου