Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πανοραμικό παρμπρίζ: τι είναι και πόση ασφάλεια προσφέρει;

Το πανοραμικό παρμπρίζ είναι ένα μεγάλο εμπρός παρμπρίζ που εκτείνεται μέχρι την μέση του αυτοκινήτου. Προσφέρει μια μαγική εμπειρία οδήγησης και μια εξαιρετική αίσθηση χώρου και ορατότητας. Η Opel το διέθεσε πρώτη φορά, το 2006 στο προηγούμενο Opel Astra GTC με μεγάλη επιτυχία, γι΄αυτό και το προσφέρει και στο καινούργιο GTC 2012. Στην Ελλάδα, ως προαιρετικός εξοπλισμός, θα διατίθεται αντί 1.200 Ευρώ (τιμή λιανικής με ΦΠΑ) για όλες τις εκδόσεις. Σίγουρα αξίζει τα λεφτά του.


Οι μηχανικοί της Opel κατοχύρωσαν συνολικά 11 πατέντες, στην φάση κατασκευής του. Αντίθετα με τις συνήθεις ηλιοροφές, δεν υπάρχει εγκάρσια δοκός που να περιορίζει την ορατότητα και έτσι οι επιβαίνοντας βιώνουν μία οπτική εμπειρία εφάμιλλη με ενός πιλότου σε cockpit αεροπλάνου. Σε περίπτωση που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, υπάρχει ένα συρόμενο σκιάδιο κάτω από τον πανοραμικό κρύσταλλο, για να διατηρείται μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Το σκιάδιο ρυθμίζεται εύκολα σε οποιαδήποτε θέση μέσω περιστροφικής λαβής. Η ηλιακή προστασία ολοκληρώνεται με ένα ενσωματωμένο αλεξήλιο που ακόμα και όταν είναι ανοιχτό εξαφανίζεται πίσω από το πίσω τμήμα της οροφής.

Είναι ασφαλές;

Το πανοραμικό παρμπρίζ έχει μήκος ακριβώς 1.5μ., μέσο πλάτος 1.16μ, και συνολική επιφάνεια γύρω στα 1.8 τμ.Το τοξοειδές πανοραμικό παρμπρίζ είναι εξαιρετικά σταθερό χάρη στο κρύσταλλο ασφαλείας πάχους 5.5 mm, κάτι που προσθέτει στην ακαμψία του αμαξώματος. Πολυάριθμες προσομοιώσεις πρόσκρουσης και crash tests σε πραγματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της 30-μηνης περιόδου εξέλιξης έδειξαν ότι: η παθητική ασφάλεια είναι εφάμιλλη ενός μοντέλου με μεταλλική οροφή, χάρη στις ισχυρές κολόνες Α και Β του GTC και σε ένα πρόσθετο εγκάρσιο στοιχείο στη μέση της οροφής, που αποτελείται από ατσάλι CR 340 DP πάχους 1.0 mm, στο πλαίσιο οροφής από το ίδιο υλικό και στη στιβαρή πλατφόρμα του αμαξώματος του Astra. Το μεταλλικό στρώμα που είναι ενσωματωμένο στο πανοραμικό παρμπρίζ το εμποδίζει να θρυμματιστεί ή να διεισδύσει στην καμπίνα των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.

*πανοραμικό παρμπρίζ προσφέρει και η Citroen στο μοντέλο Picasso


Περιοδικό Αυτοκίνηση Αν. Μακεδονίας & Θράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου